Geri dönüşümde hedef 10 yılda Ab ülkeleri seviyesini yakalamak

‘2018’de30 Bin Ton Cam Toplayacağız’

Camın geri dönüşümünde öncü olmak istediklerini kaydeden BİRCAM Başkanı Ve Uludağ İçecek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Kızıl, “2018’de 30 bin tonluk cam toplamayı hedefliyoruz” dedi. Cam kırma makinelerinin yerleşimi için 38 bölgedeki kafe, restoran, market ve akaryakıt istasyonu ile görüşmelerin devam ettiğinin bilgisini veren Ömer Kızıl, BİRCAM cam kırma makinelerinin ilk etapta Eskişehir, Bursa, İzmir, İstanbul ve Antalya’daki işletmelere yerleştirileceğinin bilgisini verdi. Kızıl, projenin karbon ayak izini düşüreceğini de aktararak “Camın geri dönüşümü, sosyal fayda sağlayan bir faaliyettir. Bu maddenin geri dönüşümünün eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için, aynı çamaşırlarda olduğu gibi şeffaflar ve renkliler ayrı ayrı toplanmak zorundadır. Bu nedenle, BİRCAM sloganını ‘renkliler renklilerle, şeffaflar şeffaflarla’ olarak belirledik” ifadesini kullandı.

‘ÜRETİMİN % 18’İ GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ’

Kızıl, içecek sektöründe tüketilen cam şişelerin 2018 yılında yüzde 56’sının geri dönüşüm için toplanması gerektiğini vurgulayarak “Bu rakamlar yıllardır tutturulamadı. BİRCAM’ın hedefi, 10 yıl içinde sektördeki cam şişelerin yüzde 60’ını toplayabilecek duruma gelmektir” dedi. 2014 yılındaki geri dönüşüm verilerine göre, Türkiye’deki geri dönüştürülmüş cam ambalaj miktarının 180 bin ton olduğunu belirten Kızıl, “Bu rakam toplam Türkiye cam ambalaj üretiminin yüzde  18’ine denk geliyor. Söz konusu oran AB ülkelerinde yüzde 60-70, Japonya’da yüzde 80-90. BİRCAM olarak hedefimiz geliştirdiğimiz yeni sistem ile 10 yıl içerisinde Türkiye’deki cam ambalaj geri dönüşüm oranını AB seviyesine getirebilmektir” dedi.

‘CAM KULLANIMI PROJEYLE ARTACAK’

Ömer Kızıl, dünyada yüzde yüz geri dönüşebilen tek maddenin cam olduğunu belirterek, camın geri dönüşüm oranının artmasıyla şirketlerin cam maliyetlerinin düşeceğini belirtti. BİRCAM’da çalışan sayısının şimdilik 10 kişi olduğunun altını çizen Ömer Kızıl, “Vakfımız ile çalışan lisanslı firmaların her biri 5’er kişilik ek istihdam sağlayacak” dedi. Ömer Kızıl, cam kullanımının da projeyle beraber artacağını vurguladı.

1800 METRE İRTİFADAN EL DEĞMEDEN TÜKETİCİYE

Uludağ İçecek’in “Premium” markasıyla sunduğu doğal kaynak suyu Uludağ Premium Doğal Kaynak Suyu, 1800 metre irtifada bulunan kaynağından 40 kilometrelik boru hattıyla şişelere doluyor. Şirketin verdiği bilgiye göre özel tasarım 330 ml. ve 750 ml. cam şişelerde sunulan Uludağ Premium Doğal Kaynak Suyu, otel, restoran ve kafelerde tüketicilerle buluşuyor. Uludağ İçecek’ten yapılan açıklamaya göre Premium Doğal Kaynak Suyu şu aşamalardan geçip tüketicilere ulaşıyor. “Uludağ Premium Doğal Kaynak Suyu’nun Uludağ’da 1800 metre irtifada bulunan kaynağından Yenice Dolum Tesisi’ne kadar olan yolculuğu da yine dağın kalbinde gerçekleşiyor. Akışını 40 kilometrelik, gıdaya uygun ve sertifikalı bir boru hattında sürdüren Uludağ Premium Doğal Kaynak Suyu’na online kontrol cihazları ve en üst seviyede hijyenik ekipmanların güvencesi eşlik ediyor. Uludağ Premium Doğal Kaynak Suyu, doğallığından hiç ödün vermeden yine kaynak suyu ile çalkalanmış tek kullanımlık şişelere, el değmeden dolduruluyor.”

Habertürk Gazetesinin 30 Kasım 3017 Perşembe günkü sayısından alınmıştır.